Monday, September 21, 2009

TERKEJUT BERUK....


Salam Syawal...
Hari ni dah hari ke 2 Syawal. Rasanya ramai yang masih meneruskan budaya kunjung mengunjung dan juga rumah terbuka. Para pemimpin UMNO terutamanya akan terus dengan majlis rumah terbuka sehingga la ke hujunh Syawal. Dari pemimpin negara diikuti pemimpin negeri dan disambung oleh pemimpin bahagian juga tak ketinggalan pemimpin cawangan. Pendek kata semua orang nak buat rumah terbuka. Murah rezeki pemimpin UMNO ni.
Hari ni aku nak kita mengimbas kembali ke tarikh yamg menjadi sejarah kepada negara iaitu 8 Mac 2008. Rasanya semua orang masih ingat tarikh tersebut dan rasanya semua orang masih 'terkejut beruk'. Mana tidaknya, semua rakyat Malaysia tak menjangkakan keputusan pilihanraya umum yang ke 12 memberikan tamparan yang cukup hebat kepada BN. UMNO kehilangan banyak kerusi, begitu juga dengan MCA. Yang lebih parah MIC kerana kalah semua kerusi yang mereka bertanding. Presiden Parti juga kalah.
Bukan saja BN yang 'terkejut beruk' malah PR juga mengalami keadaan yang sama. 5 negeri berjaya ditawan PR. Calon-calon yang kurang popular tiba-tiba jadi YB.
Di Perak, PR berjaya membentuk kerajaan tapi kerana 'terkejut beruk' calon MB pun takde. BN lagi le 'terkejut beruk' sebab PR menang dengan kelebihan 3 kerusi je. Walaupun PR bukan satu lambang, namun dengan kebijaksanaan Sultan Perak maka kerajaan Negeri Perak diberi kepada PR. Kerana 'terkejut beruk' maka satu tempoh yang lama perlu diambil oleh PR bagi menentukan siapa calon MB.
Selepas 11 bulan, PR dan BN diPerak sekali lagi 'terkejut beruk' apabila tiga ADUN dari PR mengisytiharkan diri keluar dari PR dan menjadi bebas serta menyokong BN. Fomula yang sama diambil oleh Sultan Perak, dan menyerahkan kuasa kepada BN.
Itu lah yang berlaku 8 Mac 2008. Kini sudah lebih setahun berlalu. Aku rasa kalau beruk pun tak terkejut dalam satu tempoh yang begitu lama. Tapi UMNO punya terkejut lebih lama dari beruk. Sehingga hari ini, UMNO sudah macam tenggelam punca. Kedepan tak kena, kebelakang tak kena. Nak buat apa pun rasa tak kena.
Aku nak kongsi sikit pengalaman aku dengan beruk-beruk semasa aku duk kat hutan satu masa dulu. Bila kita sergah beruk-beruk ni, memang dia akan 'terkejut beruk'. Ia akan lari meninggalkan tempatnya tah kemana. Tapi dalam beberapa minit kemudian, ia akan datang balik dan dengan jumlah yang lebih banyak dari masa ia lari. Inilah sifat beruk yang 'terkejut beruk'
Selepas 7 bulan UMNO menguasai Perak, nampaknya ramai lagi pimpinan UMNO yang masih 'terkejut beruk'. Rakyat ternanti-nanti apa benda yang nak dibawa oleh MB baru ni. Sehingga ke hari ni, tiada yang drastik dan tiada benda yang boleh menaikkan nama MB baru ni. Dimana masalahnya. Mungkin kita sendiri nampak. MB ni agresif tapi seolah-olah MB ni macam Lone Ranger. Tindakan susulan dari agensi kerajaan dan pimpinan peringkat bahagiaan tak se agrasif MB. Atau pun ada unsur sabotaj dikalangan kakitangan kerajaan. Mungkin sesetengah pimpinan bahagian tak 'ngam' dengan MB ni menyebabkan mereka tak mahu bekerjasama dengan MB.
Ataupun UMNO masih lagi 'terkejut beruk'???...///

2 comments:

A.M.A.R.A.N Dari Gunung said...

Memang sedap komen sedara dalam terkejut beruk ni, Kekadang perangai beruk juga susah nak kita ramal. Ada setengah beruk belaan kita bila dah berada di atas pokok sudah tidak tahu nak petik buah yang masak dan buah yang tidak. Apa pun pemahaman kena perlu. Pada firasat saya kalau zambry tak buat sesuatu, sesuai lah nama beliau Z yang mengakhiri segala abjad dalam sejarah MB Perak. Janganlah terlampau main selamat dan nampak pro. Dalam arena bolasepak pun kalau main cantik tak dak makna kalau tak boleh score goal. Cabaran yang zambry terima ialah dalam masa 11 bulan dia kena beri kepercayaan rakyat serta perubahan yang boleh mengatasi nizar. Setakat ini belum nampak dan hanya retorik dan slogan saja. Pegawai kerajaan atau head depertment, perlu di rombak bagi kekuatan serta engin baru pentadbiran negeri.

Anonymous said...

terkejut beruk tak per- jangan terkejut lembu- kena dakwa nanti